Strängare strängning
En ledstjärna på KLTK är att allt går att förbättra. Trots att butikens personal har en gedigen erfarenhet av strängning genomgick de under hösten en intensiv fortbildning i ämnet.
Till KLTK Butiken inbjöds proffssträngaren Anton Olmenius Englund för att dela med sig av sina färdigheter.
Butikens ambition är att erbjuda en racketservice i världsklass med den senaste tekniken. Vi passade på att ställa några nyfikna frågor till Anton, som strängat racketar till WTA- och ATP-spelare i både Båstad och Stockholm.
Finns det någon generell skillnad mellan hur proffsen strängar jämfört med tennisjuniorer och motionärer?
– Största skillnaden är att proffsen strängar oftare till fler racketar. Inför varje match är legio. Vissa spelare vill ha det gjort en speciell tid, till exempel kvällen innan eller samma dag som de spelar.
Vad är skillnaden för en grustävling i Båstad jämfört med inomhus i Kungl. Tennishallen?
– Jag har inte noterat någon skillnad gällande senor, däremot strängar de lite lösare i Båstad.
Händer det att spelare strängar racketar med olika tryck inför sina matcher?
– De flesta föredrar ett och samma tryck. En spelare som Fernando Verdasco brukar dock ha med sig två olika hårdheter till match.
Har du varit med om snabba akutinsatser?
– Det hände i Båstad för ett par år sedan. Ett regnoväder gjorde att spelet flyttades fram och förhållandena blev tyngre med mer fukt i både grus och boll. Då kom inte bara en, utan flera spelare, för att få lösare omsträngning. Det var bråda tider!
Vad är det bästa med att vara strängare på Stockholm Open?
– Det bästa är att man får vara nära all action. Trots långa dagar är det fantastiskt roligt att vara en del av spelarnas framgång och känna deras uppskattning över det jobb man utför.