Please Play Sten Heyman
KLTK:s medlemmar gratulerar klubbens äldste manlige medlem Sten Heyman, som nyligen firade sin 90-årsdag.
När blev Du medlem i Kungliga?
– Jag gick med i Kungliga tennisklubben 1945, två år efter att hallen stod färdig. Jag kände de andra i klubben, och vi hade spelat i Tennispaviljongen vid tennisstadion tidigare.
– Det har alltid rått en fin anda i klubben. Saker och ting har skötts väl och vi har sluppit konflikter.
Sten hoppas naturligtvis att klubben övervinner svårigheterna i samband med de kostsamma renoveringar som nu görs. Han talar varmt om det stöd som har getts klubben från ordförande Marcus Wallenberg.
– Han är en förträfflig ung man, vars insatser har varit helt avgörande för klubbens överlevnad.
Sten Heyman avslöjar att han har skrivit ”ett poem” till Marcus Wallenberg på dennes 50-årsdag. – Jag har skrivit dikter för nöjes skull under hela mitt liv.
Spelade Du mot Mr G?
– Ja, jag hade äran att spela några dubbelmatcher mot kungen. Jag var rädd att träffa honom när vi spelade, och en sak fick man absolut inte göra: passera majestätet i korridoren. Jag vet inte vad som hade hänt då, men det gjordes klart att det inte var fint sätt mot kungen att göra så.
– Hans teknik? Tja, han spelade ju mycket tennis, men hans teknik var nog i ärlighetens namn inget att ta efter. Sten reser sig upp och demonstrerar muntert Mr G:s karakteristiska, liksom skyfflande forehandslag.
Du var generalsekreterare i Svenska Tennisförbundet mellan 1955 och 1970. Är det något speciellt som du minns från den perioden?
– Vi var en liten grupp som delade på uppgifterna. Det var fin sammanhållning, och alla gjorde allt möjligt, så att säga. En sak som var rolig att bidra till var ”Barracuda-tälten”, som ju blev väldigt populära. Jag var drivande när det gällde att introducera tälten, och de betydde mycket för möjligheterna att spela inomhus vintertid. I många fall byggdes hallar senare där man hade haft tält innan.
– Jag fick uppleva Lennart Bergelins framfart som ”the barefoot Swede”, och det är nog det roligaste tennisminnet från min aktiva tid. De kallar ju honom fortfarande så i USA.
Vad skulle Du göra om Du var ordförande i Internationella Tennisförbundet under en dag med makt att fatta bindande beslut?
– Jo, det ska jag säga dig. Jag skulle förbjuda spelarna att stöna och stånka så förfärligt på banan. Det är väldigt oestetiskt, och det kan faktiskt avskräcka människor från att pröva sporten. Jag befarar att de tänker: ”Är det så ansträngande att slå till bollen? Då väljer jag hellre att låta bli.”
Hade Du själv några framgångar på tennisbanan?
– Jodå, jag vann mixedklassen i skolmästerskapen inomhus 1934. Jag hade turen att få spela med en duktig böna, och jag är faktiskt obesegrad i den klassen än idag, avslutar Sten Heyman.
Anders Martvall hade nöjet att samtala med Sten Heyman.
Tennisfakta:
Mixedklassen i skolmästerskapen inomhus lades ner efter 1934.