Patrik Rosenholm

Journalisten och författaren Mats Ögren Wanger porträtterar våra elitspelare inför herrarnas seriestart. Först ut är Patrik Rosenholm.

När, var och varför började du spela tennis?

– När jag var sju år gammal och ville börja spela tennis var det inte lätt att komma in i en klubb. De stod 600 i kö för att börja spela i Lidingö Tennisklubb. Istället blev det Tennispaviljongen på WITS (World International Tennis School) och sedan efter provspel blev jag antagen hos TSK Malmen i Stockholm.

Dom viktigaste händelserna i din tenniskarriär?

– När jag, som 10-åring, spelade Wilson Minitennistouren i Stockholm och lyckades vinna alla de fyra turneringarna under den säsongen. Min vinst i Båstadtennisens 18-årsklass. Det var också stort för mig att få representera Sverige i individuella EM och lag-EM samt att få spela Swedish Open i Båstad och Stockholm Open. Min finalplats i singel i en future i Estland 2008 samt min vinst i dubbel i en av Norges futures 2009 är också fina minnen.

Vad hade du gjort annorlunda om du börjat din satsning som ung junior idag?

– Jag hade som junior velat utöva flera sporter vid sidan om tennisen för att få en bättre fysisk grundkapacitet. Att välja att satsa på tennisen tidigt tror jag är bra, men inte att då sluta med alla andra idrotter som jag gjorde.  Problemet är att om man inte är tillräckligt bra i sin idrott så är det svårt att få delta i juniorträningar och tävlingar på en hög nivå. Att som jag satsa på att gå ut gymnasiet är både bra och inte bra. Att ha en bra skolgång gör att man har en viss trygghet för framtiden. Dessvärre är det så att man anses mer eller mindre slut som tennisspelare som 18:åring, om man inte är internationellt etablerad då. Det är väldigt synd att det är så inom svensk tennisen till skillnad från många andra sporter, där den egentliga satsningen börjar först efter gymnasiet.

När och varför började du spela för KLTK?

-Jag började spela i KLTK för ett år sedan. Innan det spelade jag som sagt i TSK Malmen. Anledningen till att jag bytte klubb var för att få bättre sparring. I KLTK spelar nästan alla de bästa spelarna i Stockholm och det känns som ett naturligt val om man vill satsa fullt ut.

Din relation till KLTK – beskriv vad klubben har att erbjuda som du tycker är annorlunda och speciellt?

– KLTK har en mycket fin tennisanläggning med många banor och tillgång till ett fint gym vilket gör anläggningen komplett. Detta ihop med att många duktiga spelare är där gör att träningen kan bedrivas mycket professionellt. Jag har som sagt bara varit medlem i KLTK i ett år, men det känns som mycket längre. Under min tid i KLTK har jag fått många nya vänner och lärt känna riktigt bra spelare, men också många medlemmar som lever för och älskar tennis.

Vad saknar du på KLTK?

– Det finns ingenting som jag saknar på KLTK. För svensk tennis bästa önskar jag att vi tar efter södra Europas sätt att bedriva träning. De har stora akademier där alla de bästa spelarna har tillgång till bra sparring, tennistränare, fystränare, naprapater o.s.v. Detta är ingenting som KLTK själva kan göra utan är något som Förbundet skall ansvara för i samarbete med klubbarna. Att det kostar att bedriva tennisträning på en hög nivå måste vi acceptera.

En typisk träningsdag – beskriv vad den innehåller?

-Mina träningsdagar brukar variera en hel del. Men de innehåller ca 3 timmar tennis och 1-2 timmar fysträning samt stretching och triggerpunktsterapi.

Det bästa träningstips du fått?

– Att 90 % eller mer av framgång kommer av hård träning. Talang tar dig bara en liten bit.

Dina långsiktiga och kortsiktiga mål- hur ska du uppnå dessa?

– Just nu hoppas jag på att få vara med om att ta SM-guld med KLTK:s A-lag under hösten. Vi har nu många stora stjärnor i laget. Mitt långsiktiga mål vill jag behålla för mig själv. Dit ska jag komma genom hård träning och att successivt klättra på världsrankingen.

Främsta inspirationskällor?

– Den klart största inspirationskällan just nu är min tennistränare Johan Kareld. Hans resor på ATP-touren och erfarenheter med Robin Söderling gör att min träning bedrivs på ett sådant sätt att jag känner att det ger stora resultat. Det är jobbigt men också riktigt roligt att träna hårt. Jag ser också upp till min fystränare Ian Houghton och spelare som Roger Federer, Rafael Nadal, Pete Sampras, Andre Agassi och Robin Söderling, samt andra stora idrottsmän som Michael Jordan och Lance Armstrong.

Favoritspelare – motivera?

– Roger Federer. Behöver jag motivera? Han är den mest kompletta spelaren någonsin. Hans slag är fina och han är en fröjd att se spela.

Vilket racket spelar du med och varför – utmärkande egenskaper för ditt racket?

– Jag har just bytt till Babolat Pure Drive Roddick +. Det är ett mer lättspelat racket än det jag tidigare hade. Vad som kännetecknar racketen är en styv ram som är bredare än många andra racketar samt en större träffyta och att det är 1,25 centimeter längre.

Ditt främsta vapen som tennisspelare?

– Kickserve, backhandslice, volley och forehand är några av mina vapen, men allt kan bli bättre. Jag hoppas dock på att den mentala biten skall bli ett vapen i framtiden.

Ålder: 22 år
Tennismotto: En talang är den som kan ta tillvara på sin talang.
Favoritspelare: Roger Federer
Meriter: Final i en future i singel. Vinst i en future i dubbel. Vinst i Båstadtennisens 18-årsklass i både singel och dubbel. Vinst i 21-års-SM i dubbel. Representerat Sverige i individuella EM och lag-EM för 18-åringar.