På äventyr i USA
– För de tävlingsspelare som vill kombinera en utbildning med idrott så är college-tennisen ett bra alternativ, säger KLTK:s coach Magnus Ennerberg.
– Det finns många olika nivåer av skolor. Både för de som drömmer om att fortsätta sin satsning mot ATP- och WTA-touren samt de som vill prioritera studierna och studentlivet. Många kan hitta skolor som passar deras önskemål, fortsätter Ennerberg.
KLTK skickar varje höst ett gäng spelare till USA för studier och tennis. Denna höst har det varit emigreringsrekord över Atlanten. Totalt åtta spelare från klubben valde att packa väskan efter studentexamen och ge sig ut på sitt livs äventyr.
KLTK Nytt tog kontakt med två av spelarna för att få höra hur första terminen har fungerat.
– Det bästa med livet på college är lagkamraterna, säger Alexander Watanabe Eriksson (bilden ovan) som befinner sig i Santa Barbara.
Collegetennis i USA har ett rykte om sig att vara kämpigt med tuffa coacher och fulltecknade dagar. Alexander håller med:
– Jag trodde jag skulle vara van från sommar- och vintertourerna med många matcher på få dagar men det var tuffare än så, kommenterar Alex.
Första terminen är snart slut och Alexander laddar för att komma hem och vara en viktig kugge i herrarnas Elitserie.
– Vi har väldigt bra lagkänsla på KLTK vilket jag tror beror på att vi har växt upp tillsammans på klubben. Jag tror vi kan göra något speciellt i år, säger en taggad Alex inför seriestarten.
Alva Norberg var tidigt en engagerad lagspelare och hon har haft college som mål sedan juniortiden.
– Jag har alltid varit bättre som lagspelare, säger Alva. Att spela i ett team och räkna vinster och förluster tillsammans gillar jag. Collegetennis är exakt det, men på en helt annan nivå.
Alva var väldigt ambitiös i sin skolgång under gymnasiet och hade svårt att hinna tävla och träna lika mycket som hon gjorde när hon var yngre. Hon lyckades ändå hålla sin nivå uppe och det räckte till för att kunna fortsätta med tennisen på collegenivå.
– Att jag tog tag i sökandet efter ett lämpligt college samtidigt som jag fortsatte att spela och tävla kommer jag aldrig ångra. Tennis är någonting helt annat här borta och det är så mycket man får utöver själva spelet.
Alva tipsar yngre spelare som går i college-tankar:
– Håll igång spelet så du kan gå in med ett starkt självförtroende som kan höja både dig själv och laget. Det viktigaste är att vara positiv, ge allt man har och komma ihåg att det är en lagsport.
Sportchef Rickard Billing, som även han gick på college i sin ungdom, berättar om sina tankar.
– Det positiva med college är att spelarna får möjlighet att fortsätta sin tennissatsning samtidigt som de får utvecklas som individer i en ny miljö. Varje dag ser jag före detta juniorer på klubben som valde college och tennis men som nu är tillbaka i Stockholm och har roligt med sin idrott i vardagen. Då blir man väldigt glad.
Alexandra Ristfeldt, Millikin University
Viktor Ek-Johansson, University of Montevallo
William Alsterback, Grand Canyon University
Alva Norberg, Wilmington University
Timothy Carlsson-Seger, University of Tulsa
Klara Milicevic, University of Alabama
Christopher Norlin, Northern Illinios University