Aspelin trivs med många bollar i luften

Han är Grand Slam-segrare, OS-silvermedaljör och har en examen från universitetet i ekonomi. Sedan februari i år arbetar Simon Aspelin med Sveriges tre stora turneringar If Stockholm Open, Skistar Swedish Open och Collector Swedish Open.

– Det är full fart och massor att göra och jag gillar det verkligen, säger Simon.

Med knappt en vecka kvar till den stora tennisfesten i Kungl. Tennishallen är alla bitar på plats, ja, åtminstone dem som nye turneringsdirektören Robin Söderling, Simon Aspelin och de andra i ledarstaben kan råda över. 

Nu är det bara för dem att hålla tummarna för att de största affischnamnen inte ska bli skadade eller sjuka under veckans 1000-turnering i Shanghai. 

– Vi har ett starkt startfält och sen är det klart att man önskar att vi och svensk tennis överhuvudtaget snart får en ny stjärna att marknadsföra, säger Simon Aspelin som arbetar just med marknadsföring och försäljning av de tre turneringarna.

– Det handlar om nyförsäljning av sponsorskap. Christer (Hult) och Thomas (Wallén) har gjort de flesta avtalen under de senaste åren. Henrik (Stenmo) och Sara (Bergh) arbetar med våra partnersrelationer och hela den här biten är mycket viktig för oss.

Det innebär bland mycket annat att Simon Aspelin har ett fullspäckat schema även då turneringarna är igång.

– Det är clinics och seminarier eller att jag pratar om turneringen och tennisen i stort i våra partners lounger eller då de har kundaktiviteter.

Är det roligt eller något du gör därför att det ingår i jobbet?

– Roligt! Jag träffar personer som är intresserade och det är alltid stimulerande. För mig är de där mötena också lärorika, säger Simon Aspelin som avslutade sin framgångsrika karriär 2011.

Det skedde i SkiStar Swedish Open där han spelade sin 33:e dubbelfinal på ATP-touren. Slutvinjetten blev en förlust i par med Andreas Siljeström men Simons meritlista rymmer 12 titlar och då bland annat en i US Open 2007.

Ändå fick han kanske allra mest uppmärksamhet efter en finalförlust, den i Peking-OS 2008 då Simon i par med Thomas Johansson föll mot Roger Federer/Stanislas Wawrinka.

Har du ångrat att du slutade? 

– Nej. Jag var 37 år och hade spelat på touren elva år i rad. De sista åren tog det emot att resa runt och med den känslan blev det svårare att göra bra ifrån sig.

– Men däremot var det tungt att sluta och det trots att valet var mitt eget.

Förklara närmare?

– Efter Båstad åkte jag hem till Stockholm och ställde undan tennisbagen. Det var deprimerande, som att ställa undan en del av min identitet. Under några månader mådde jag inte alls bra. 

– Så är det säkert för alla professionella idrottare. Man lämnar något bakom sig och ska in i något helt nytt som man förmodligen inte känner sig lika hemma i. Det är bara att anta utmaningen och att gilla läget.

Många väljer att stanna kvar i tryggheten i idrottens värld men Simon Aspelin valde en annan väg.

– Innan proffskarriären tog jag i USA en universitetsexamen i ekonomi och jag kände att jag ville göra något av den. Så jag började jobba med kapitalförvaltning på Quesada. Det var lärorikt men jag ville jobba mer med sport och framför allt då med tennis.

Efter drygt ett år på Quesada började han på akademin Good To Great och kombinerade där sponsorsarbete med tränarjobb.

– Jag stod på banan drygt 20 timmar per vecka. Större delen av svensk juniorelit finns på GTG och det var kul att jobba med dem. Men för att man ska kunna bidra med ännu mer som tränare krävs att man åker med spelarna ut på turneringar och jag ville inte ge mig in i det igen. Speciellt då inte eftersom jag hade bildat familj och vi väntade barn.

Även om Simon inte utesluter en coachkarriär i framtiden är det inget han tänker på nu eftersom han trivs fantastiskt bra med sitt nya jobb.

– Vårt mål är att arrangera världens bästa tävlingar och då krävs det en stark organisation. Det har vi verkligen. Tänk bara på alla de hundratals personer som varje år ställer upp som funktionärer.

Är det svårt att marknadsföra ett evenemang när svensk tennis är i en sådan svacka som nu? 

– Säkert var det lättare under åren då vi alltid hade en hemmastjärna, det är självklart. Därför får vi hoppas att Elias (Ymer) och andra snart slår igenom. Även om vi inte haft någon svensk toppspelare de senaste åren blir det alltid mycket folk då en svensk spelar, säger Simon Aspelin.

Källa: Ifstockholmopen.se