6 frågor till Ingela Baltscheffsky
Vi har hört att det är nyheter på gång med Kungens Kanna. Ingela Baltscheffsky, ordförande i Tävlingskommitten, vad är det som händer?
– Vi har många spännande tankar kring Kannans framtid och då inkluderas självklart också Drottningens Pris.
Berätta hur tankarna går?
– Kungens Kanna är den elittävling i världen som spelats i längst följd utan avbrott. Wimbledon gjorde som bekant uppehåll för andra världskriget. Drottningens Pris är en betydligt yngre idé som ”bara” har spelats sedan 1950. I KLTK:s styrelse har vi under en längre tid arbetat med att utveckla ett format för tävlingen som är anpassat till dagens tävlingstennis. En gång i tiden var Kungens Kanna Sveriges främsta internationella elittävling, men sedan 40 år har vårt eget Stockholm Open övertagit den rollen. Vi har försökt finna ett format som dels hedrar tävlingens unika historia samtidigt som man tar sikte på framtiden.
Vad har ni kommit fram till?
– Under tävlingens förra storhetsperiod var det ofta unga spelare som triumferade och som därefter fick sina riktigt stora genombrott. Björn Borg exempelvis var 15 år när han vann och Ulf Schmidt var 17 år vid sin första Kanna-seger. Därför har det varit naturligt för oss i styrelsen att sikta in oss på juniorer och ungdomar. Efter att diskuterat frågan med olika initierade personer inklusive Svenska Tennisförbundets elit- och tävlingsansvariga har vi nu som målsättning att göra Kungens Kanna och Drottningens Pris till en av Europas mest prestigefyllda juniortävlingar.
Hur ska vi lyckas med det?
– Vi tror att vi har de ingredienser som behövs. Vi har världens finaste inomhusanläggning. Vi har en tävling med en helt unik tradition och historik där bl.a. ett antal Wimbledon-mästare finns i vinnarrullarna. Dessutom kommer vi att belöna vinnarna med en inteckning i ett helt nytt prestigefyllt vandringspris, tillsammans med en stor prissumma.
Ett nytt pris, vad säger Kungen om det?
– Sedan 1901 har fyra Kungar och två Drottningar årligen skänkt ett pris som tillfallit vinnaren. Långt innan prispengarnas tid var pokalen och äran belöningen. I dagens tid med prispengar kommer pokalen i skymundan vilket vi tycker är synd. Därför har vi en idé om att ta fram två helt nya pokaler som blir ständigt vandrande och där framtidens vinnare blir odödliga tillsammans med historiens segrare. Kungen har utryckt sitt gillande över idén och vi är just nu i full gång med att diskutera formgivning och materialval.
När spelas första nya Kannan?
– Första upplagan av det nya formatet planeras till den 19-22 mars 2009.